Pon - Pet : 08:30 – 16:00, Vikend neradan

Vodič za kupovinu auto sedišta

Vodič za kupovinu auto sedišta

Sigurnost dece u automobilima je izuzetno važna tema za svakog roditelja. Kupovina pravog auto sedišta za dete je ključni korak ka zaštiti deteta tokom vožnje. Međutim, sa toliko mnogo opcija dostupnih na tržištu, pronalaženje pravog auto sedišta može biti izazovan zadatak. Od izbora prave veličine i položaja do odabira brenda, postoji mnogo faktora koji se moraju uzeti u obzir prilikom kupovine auto sedišta za decu. U ovom članku ćemo razmotriti neke od najvažnijih faktora koje treba imati na umu prilikom kupovine auto sedišta za decu, kao i neke od najpopularnijih brendova i modela auto sedišta na tržištu.

1. Uzrast deteta, težina i visina:

Auto sedišta su dizajnirana za specifične starosne grupe i težine deteta. To mogu biti sinteze za bebe i novorođenčad (nosiljke, “jaja”), klasična auto sedišta i busteri za stariju decu. Zato je potrebno da znate uzrast, težinu i visinu svog deteta. To su glavni faktori koji utiču na to koju vrstu sedišta ćete odabrati, a kratak tabelarni prikaz može Vam dati početne smernice kako da ove podatke primenite u potrazi.
Za više detaljnijih informacija, predlažemo Vam da pogledate naš članak “Tipovi auto sedišta prema uzrastu”.

UZRAST
TEŽINA
VISINA
GRUPA (ECE R44/04)
GRUPA (ECE R129)
0-1 god.
0-13kg
do 87cm
0+
40-87cm
0-4 god.
0-18kg
do 105cm
0+/I
40-105cm
0-6 god.
0-25kg
do 125cm
0+/I/II
70-125cm
0-12 god.
0-36kg
do 135cm
0+/I/II/III
40-135/150cm
9 mes.-12 god.
9-36kg
76-135cm
I/II/III
76-135/150cm
4-12 god.
15-36kg
100-135cm
II/III
100-135/150cm
6-12 god.
22-36kg
125-135cm
III
125-135/150cm

2. Sigurnost:

Uverite se da auto sedište zadovoljava bezbednosne standarde propisane zakonom. Trebalo bi da ima odgovarajuće sertifikate, poput ECE R44/04 ili i-Size (ECE R129) sertifikata.

ECE R44/04

ECE R44/04 je evropski standard za auto sedišta za decu koji definiše četiri kategorije auto sedišta na osnovu uzrasta i težine deteta. Sva auto sedišta moraju proći rigorozne testove sudara i biti sertifikovana pre prodaje sa odgovarajućim uputstvima za upotrebu, kako bi se osigurala pravilna upotreba i maksimalna bezbednost na putu.

ECE R129

ECE R129, poznat i kao i-Size standard, je evropski standard za auto sedišta za decu koji ima nekoliko prednosti u odnosu na prethodni ECE R44/04 standard. Naime, ovaj standard kategorizuje sedišta na osnovu visine deteta, umesto njihove težine, čime se olakšava odabir odgovarajućeg sedišta. Standard propisuje i veću bezbednost tokom vožnje, kao što je produžena upotreba sedišta u suprotnom smeru, što smanjuje rizik od povreda glave i vrata deteta i preporučuje upotrebu Isofix sistema, što olakšava instalaciju i smanjuje rizik od nepravilnog postavljanja sedišta.

3. Tip automobila:

U zavisnosti od modela automobila, auto sedište može biti ograničeno u smislu svoje veličine ili načina instalacije. Proverite kompatibilnost sedišta sa Vašim automobilom pre kupovine. Uverite se da u automobilu ima dovoljno prostora za željeno sedište, pogotovo ako nameravate da smestite više od jednog auto sedišta u vozilo. Takođe, obratite pažnju na koji način možete montirati auto sedište u vozilo - pomoću sigurnosnog pojasa ili isofix sistema. Ovu informaciju možete pronaći u priručniku automobila.

4. Način montaže:

Auto sedišta mogu biti instalirana na nekoliko načina, upotrebom sigurnosnih pojaseva automobila ili Isofix sistema. Izaberite način montaže koji najbolje odgovara Vašim potrebama i preferencama. Nezavisno od načina montaže za koji se odlučite, uz sedište ćete dobiti priručnik koji detaljno objašnjava način montaže auto sedišta u vozilo. Tekst je često propraćen slikama, a mogu se naći i video prikazi, što dodatno umanjuje mogućnost da nepravilno fiksirate auto sedište.

  • Sigurnosni pojas automobila - Sedišta koja se montiraju pomoću sigurnosnog pojasa automobila se smatraju univerzalnim, jer ovakva sedišta odgovaraju većini modela automobila - sve što Vam je potrebno jeste da automobil ima sigurnosni pojas u 3 bezbednosne tačke. Upravo zato je pričvršćivanje auto sedišta sigurnosnim pojasem vozila najčešći izbor roditelja.
  • Isofix sistem - Isofix sistem podrazumeva dva nastavka koja se izvlače iz baze auto sedišta i kače se na odgovarajuće šipke koje se nalaze u automobilu. Šipke se nalaze na zadnjim spoljašnjim sedištima, gde se spajaju naslon za leđa i sedalni deo, u blizini kopči za sigurnosne pojaseve. Isofix sistem se smatra jednostavnijim za montanje, jer često dolazi sa indikatorom u boji koji označava da li su nastavci pravilno postavljeni. Ipak, Isofix sistem sam po sebi nije dovoljan kada je sedište postavljeno u suprotnom smeru, te je potrebno da uz Isofix sistem koristite i treću sigurnosnu tačku: top tether pojas ili nožicu za oslonac (support leg).
    • Top tether pojas: Top tether pojas počinje od naslona za glavu, prelazi iznad glave deteta i fiksira se na odgovarajuću kuku u gepeku auto sedišta. Pojas je od velikog značaja, jer smanjuje sile udara i pomeranje samog auto sedišta prilikom naglog kočenja.
    • Potporna noga: Nožica za oslonac izlazi iz same baze auto sedišta i spušta se do poda automobila. Ima istu funkciju kao i top tether pojas, a to je pružanje neophodne stabilnosti čak i prilikom naglog kočenja ili oštrog skretanja.

Načini montaže dečijeg auto sedišta pomoću isofix sistema

5. Kvalitet materijala:

Kvalitet materijala može uticati na udobnost i istrajnost auto sedišta. Obratite pažnju na materijale koji se koriste u izradi sedišta, kao što su jaki i čvrsti ramovi, mekana i udobna presvlaka i pojas koji nije pretežak.

6. Praktičnost:

Auto sedišta se mogu razlikovati u pogledu praktičnosti, kao što su lakoća instalacije, podešavanje visine naslona za glavu i mogućnost podešavanja ugla naslona. Izaberite auto sedište koje je jednostavno za korišćenje i koje će Vam olakšati život sa decom.

7. Cena:

Auto sedišta se mogu razlikovati u ceni, ali je važno imati na umu da visoka cena ne garantuje uvek bolji kvalitet i bezbednost. Izaberite auto sedište koje zadovoljava Vaše potrebe, ali se uklapa u Vaš budžet.

Nakon što ste prikupili osnovne informacije, možete krenuti u potragu za pravim auto sedištem za svoje dete. Iako prva kupovina može na prvi pogled da izgleda zastrašujuće, ne dozvolite da Vas širok izbor uplaši! Najbolje bi bilo da pre kupovine isprobate željeno auto sedište, kako sa detetom, tako i u automobilu. Obratite pažnju na dodatne funkcije sedišta, koje mogu povećati praktičnost i olakšati Vašu svakodnevicu. Jednom kada pronađete odgovarajuće auto sedište, ostaje samo da krenete da planirate nove porodične avanture sa Vašim mališanima!

---------------------
Slika: "Auto sedište Chipolino My Size 40-150cm, anthracite 2022" by chipolino.com


Ostavi komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja

VAŠA KORPA (0)

Nemate nijedan proizvod u Vašoj korpi.
Mogućnost besplatne dostave
Garantovan povrat novca
Sigurna kupovina