Pon - Pet : 08:30 – 16:00, Vikend neradan

Tummy Time: Kako podloga za igru pomaže u razvoju bebe

Tummy Time: Kako podloga za igru pomaže u razvoju bebe

Šta je tummy time?

U ranim danima života Vaše bebe, postoji mnogo aspekata razvoja na koje treba obratiti pažnju. Jedan od tih ključnih aspekata je vreme provedeno na stomačiću, poznato kao "tummy time." Vreme na stomaku predstavlja vreme koje beba provodi ležeći na stomaku. Ova praksa je preporučljiva jer pomaže u razvoju mišića i motoričkih veština kod beba. Počinje se primenjivati već u prvom mesecu života, postepeno povećavajući vreme koje beba provodi na trbuhu.

Zašto je vreme provedeno na stomaku važno za bebu?

Bebe dok leže na stomaku vežbaju da podižu svoju glavicu, istovremeno uzdižući svoju težinu rukama. Na ovaj način beba jača mišiće vrata, ramena, ruku i stomačića. Razvoj ovih mišića je ključan za kasnije faze kretanja, kao što su okretanje, sedenje i puzanje.

Vreme na stomaku donosi benefite i kada su u pitanju koordinacija i ravnoteža tela. Beba se pomera sa jedne strane na drugu, razvijajući nove motoričke veštine važne za pokretljivost deteta.

Šta je tummy time?



Prevencija sindroma ravne glave tj. sindroma “zaležene” glave (plagiocefalija) se takođe često navodi kao prednost ove aktivnosti. Plagiocefalija podrazumeva deformaciju dela glave bebe. Smatra se da je previše vremena provedenog u ležećem položaju najčešći uzrok pojave sindorma. Podsticanje bebe da leži na stomačiću značajno smanjuje rizik od deformacije glavice, jer smanjuje vreme koje provede ležeći na leđima. Nošenje bebe na grudima u kengur nosiljkama ili maramama za nošenje je još jedna odlična opcija za preventivu plagiocefalije.

Kada je beba spremna da provodi vreme na stomaku i koliko dugo?

Preporučuje se da beba počne da provodi vreme na stomaku već od prvog dana, čim stignete kući iz porodilišta. Počnite sa kraćim periodima, od po 1-3 minuta, više puta dnevno. Ukupno 5-10 minuta dnevno je sasvim dovoljno u prvih par nedelja. Ovo je period kada se beba navikava na položaj na stomaku.

Lezite na leđa i postavite bebu na svoje grudi, tako da beba leži na stomaku, licem-u-lice sa Vama. Pričajte sa njom i smešite se. Beba će refleksno pokušavati da pomeri i podigne glavicu, prateći Vaš glas. Bebu takođe možete smestiti i u svoje krilo. Namesite je tako da leži na stomaku, dok je Vi blagim pokretima mazite po leđima, umirujući i opuštajući je.

Kako biste efikasno uključili vreme na stomaku u svakodnevnu rutinu Vašeg mališana, važno je stvoriti dosledan raspored koji odgovara Vama i Vašem detetu. Započnite dan prvim jutarnjim vežbicama. U toku dana ubacite još nekoliko sesija, par kraćih i par dužih, u zavisnosti od raspoloženja bebe.

Kako beba raste i jača, tako postepeno produžavajte vreme provedeno na stomaku. Produžite svaku sesiju za po koji minut ili pravite učestalije sesije. Sa oko tri meseca beba bi već trebalo da je navikla na ovaj položaj i da provodi barem dvadesetak minuta dnevno na stomačiću, raspoređeno u više sesija od po 3-5 minuta. Kada beba dovoljno ojača, počeće da se okreće i samostalno provodi više vremena na stomaku.

Napominjemo da su ovo opšte smernice i da je svaka beba jedinstvena. Dok neke bebe uživaju provodeći vreme na stomaku duži vremenski period, drugima će možda biti potrebne kraće, učestalije sesije. Pažljivo posmatrajte nivo udobnosti i u skladu sa tim ih postepeno navikavajte da leže na stomaku. Bezbednost i sigurnost deteta treba uvek da Vam bude na prvom mestu, a ukoliko imate nekih nedoumica, najbolje bi bilo da se konsultujete sa svojim pedijatrom.

Izbegavajte da stavljate bebu da leži na stomaku nakon obroka. Dodatni pritisak na stomačić će, razumljivo, biti neprijatan za njih. Preporučuje se da provode vreme na stomaku nakon dremke ili odmah nakon promene pelena.

Da li postoji pravi i pogrešan položaj za tummy time?

Prateći ove smernice, možete osigurati da tummy time bude pozitivno i korisno iskustvo za Vašu bebu, podržavajući njihov fizički razvoj i podstičući njihovu radoznalost i istraživanje sveta oko sebe.

Ispravna pozicija:

  • Ravna površina sa podrškom: Nakon što se beba navikla na položaj na stomaku, možete je postaviti na ravnu, čvrstu površinu kao što je podloga za igru, prostirka ili čist tepih. Obezbedite adekvatnu podršku ispod grudi kako bi mogli udobno da podižu glavu i gornji deo tela. Podrška ispod grudi je važna ne samo zbog udobnosti, već i iz bezbednosnih razloga. Najpre, na ovaj način smanjujete pritisak na bebin stomačić, ravnomerno se raspoređuje težina i olakšava disanje. Samim tim beba će se osećati lagodnije i sigurnije i moći će duže vremena da provede u ovom položaju. Uzdignute grudi takođe podstiču bebu da podižu glavu i gornji deo tela, jačajući mišiće vrata i leđa, što je ključno za razvoj stabilnosti i kontrole pokreta.
  • Slobodne ruke i noge: Ruke bebe treba da budu ispružene napred, dok noge mogu biti udobno ispružene ili savijene ispod njih. Ova pozicija omogućava bebi da se podiže i istražuje okolinu.
  • Poravnanje glave: Glava bebe treba da bude poravnata sa telom. Izbežavajte stalno okretanje glave na jednu stranu; umesto toga, podstičite ih da prirodno istražuju okolinu.
  • Angažovanje i interakcija: Uključite se sa bebom tokom tummy time-a razgovorom sa njima, upotrebom igračaka ili ogledala da privučete njihovu pažnju, i pružanjem nežne podrške. Ova interakcija pomaže bebi da se oseća sigurno i podržano.
  • Postepeno povećavanje vremena: Kao što smo napomenuli, počnite sa kratkim sesijama tummy time-a, postepeno povećavajući trajanje kako beba postaje jača i udobnija. Ciljajte na više sesija tokom dana kako biste podstakli razvoj mišića i motoričkih veština.

Pogrešne pozicije koje treba izbegavati:

  • Premekane površine: Izbegavajte da postavljate bebu na premekane površine poput kreveta ili kauča, jer one mogu predstavljati rizik od gušenja i možda ne pružaju dovoljno podrške za tummy time.
  • Nepodržane grudi: Postavljanje bebe direktno na stomak bez podrške ispod grudi može izazvati nelagodnost i ometati njihovu sposobnost podizanja glave i gornjeg dela tela.
  • Ograničavajuća odeća: Bebu obucite u udobnu odeću koja omogućava slobodno kretanje tokom tummy time-a. Izbegavajte tesnu odeću koja može ograničiti njihovu sposobnost istraživanja i kretanja.
  • Pozicioniranje na silu: Nikada ne forsirajte bebu u poziciju tummy time-a ako se protivi ili pokazuje znake nelagode. Umesto toga, pokušajte da stvorite pozitivno okruženje sa zabavnim aktivnostima i postepenim prilagođavanjem.
  • Nedostatak nadzora: Uvek nadgledajte svoju bebu tokom tummy time-a kako biste obezbedili njihovu sigurnost. To uključuje praćenje njihovog nivoa udobnosti, praćenje disanja i spremnost da reagujete ako postanu uznemireni ili zabrinuti.

Koja je uloga podlogi za igru?

Podloga za igru (aktivna podloga, bebi gimnastika) je specijalno dizajnirana prostirka ili tepih koji se koristi kako bi olakšali i unapredili iskustvo vremena na stomačiću za bebe. Ove podloge su obično izrađene od mekih i sigurnih materijala, prilagođenih za bebe, kako bi im pružile komfor i podršku tokom ležanja na stomaku.

  • Senzorna stimulacija: Podloga za igru često sadrži različite senzorne elemente, teksture i igračke koje stimulišu bebina čula. Ovo pomaže bebi da istražuje okolinu i razvija senzorne veštine. Različite boje i oblici stimulišu čulo vida, teksture čulo dodira, a muzički elementi i uspavanke čulo sluha.
  • Udobnost i bezbednost: Mekani materijali na aktivnim podlogama pružaju bebi siguran i udoban prostor za vreme na stomaku. Čist pod može biti dosta nelagodan za bebu, te meka podloga čini ovu aktivnost manje zastrašujućom i neudobnom.
  • Raznovrsnost igračaka: Često dolaze sa priloženim igračkama ili prostorom za kačenje igračaka. Ovo ohrabruje bebu da podiže glavu, okreće se i istražuje okolinu.
  • Podsticanje samostalnosti: Vreme na stomaku na aktivnoj podlozi može ohrabriti bebu da pokuša da puzi ili prevrne se. Ovo je važan korak u razvoju motoričkih veština.

Podloge se veoma lako održavaju, peru i odlažu kada nisu u upotrebi. Mogu se postaviti maltene bilo gde, jer ne zauzimaju mnogo prostora. Na primer, za podloge za bebe za pod Vam je dovoljno svega metar praznog prostra u sobi.
Prilikom kupovine obratite pažnju na bezbednosne aspekte – uverite se da je napravljena od materijala koji nisu štetni po zdravlje dece (kao što su hipoalergeni materijali bez štetnih hemikalija), kao i da nemaju sitne ili lako odstranjive delove koje beba može staviti u usta.

Top 6 Podloga za igru za efikasnu bebi gimnastiku

Kao što smo napomenuli, kvalitetna podloga može značajno doprineti razvoju motoričkih veština Vaše bebe. U ovom delu, predstavićemo Vam top 6 podloga za bebe koje su idealne za efikasnu bebi gimnastiku. Ove podloge pružaju udobnost i sigurnost, a istovremeno podstiču bebu na istraživanje i igru. Od mekano obloženih prostirki sa ugrađenim igračkama do edukativnih podloga sa različitim teksturama, svaka od ovih opcija je pažljivo odabrana kako bi podržala razvoj Vaše bebe kroz igru i pokret.

Chipolino Jungle Party muzička podloga za bebe
Podloga sa muzikom, svetlima i različitim igračkicama
Chipolino Jungle Party
Chipolino Sunny Day muzička podloga za bebe
Podloga sa muzikom (dete stopalima „svira“ klavir), svetlima i različitim igračkicama
Chipolino Sunny Day
Chipolino Balloon Journey podloga za igru
Podloga sa visećim igračkicama
Chipolino Balloon Journey
NouNou Adventure Road
Penasta podloga od neklizajućeg, vodootpornog materijala
NouNou Adventure Road
Kikka Boo Adventure 2u1 podloga za bebe
Podloga i šator za igru
Kikka Boo Adventure
Kikka Boo Hippo 3u1 podloga za bebe
Podloga za igru i bazen sa lopticama
Kikka Boo Hippo

10 Saveta za uspeh

  1. Počnite što je pre moguće – Novorođenčad su veoma delikatna i osetljiva bića, te se roditeljima često čini da će im i najmanji pokret nauditi. Kada je u pitanju vreme provedeno na stomaku, to nije slučaj! Sve dok ste u njihovoj neposrednoj blizini i ne ispuštate ih vida, bebe već od prvog dana mogu bezbedno ležati na stomaku u određenim kraćim periodima, o kojima smo već diksutovali.
  2. Nadzor je obavezan – Nikada ne ispuštajte bebu iz vidokruga i budite u njenoj blizini u svakom trenutku.
  3. Užitak za celu porodicu – Uključite celu porodicu – mame i tate, bake i deke, sestre i braću. Stavite bebu u krilo ili na grudi, kao što smo već spomenuli. Na ovaj način stvarate veliku emotivnu bliskost sa bebom već od malih nogu.
  4. Spustite se na njihov nivo – Bebe će pokazati veće interesovanje ako se i Vi spustite na pod zajedno sa njom. Pričajte joj i smešite se. Beba će prirodno pratiti Vaš glas, tražeći Vas pogledom.
  5. Stimulišite bebina čula – Podmetnite različite teksture nalik ćebencima ili peškirima ispod bebe. Postavite igračke koje odgovaraju uzrastu deteta ispred njega, kako biste ga podstakli da ih dohvati. Podloge za igru su takođe odlična opcija, jer sadrže različite elemente koji aktiviraju čula bebe.
  6. Odabir vremena je važan – Ne zaboravite da je bebino raspoloženje dosta bitan faktor. Ako je beba sita, naduta ili uspavana, najbolje bi bilo da odložite aktivnost dok beba ne odmori. Izbegavajte periode odmah nakon obroka. Uglavnom je najbolje vreme nakon spavanja ili promene pelena, kada su bebe sveže i raspoložene za igru.
  7. Pravite pauze – Nikada nemojte da terate bebu da provodi vreme na stomaku duže nego što joj prija. Pravite učestale pauze u toku dana i rasporedite vreme na stomaku u više kraćih sesija.
  8. Postepeno produžavajte vreme – Iz nedelje u nedelju postepeno produžavajte vreme provedeno na stomaku. Izbegavajte nagle prelaze, kako bi beba polako mogla da se navikne na položaj.
  9. Promena položaja – Povremeno promenite položaj bebe kako bi beba podjednako razvijala različite grupe mišića. Postavite je da leži na grudima ili je uzdignite da se oslanja na podlaktice.
  10. Alternativa za vreme na stomaku (ako Vaša beba ne podnosi ležanje na stomaku) – Postavite bebu na bok. Pružite joj podršku tako što ćete postaviti peškir umotan u valjak kao podršku leđima. Ako je potrebno, postavite preklopljenu tetra pelenu ispod glavice bebe, kao dodatni vid podrške. Ruke i noge bebe treba da su ispred nje, kako bi mogla da se igra. Iako ležanje na boku neće pružiti jednake rezultate kao ležanje na stomaku, ovaj položaj omogućava bebi da promeni položaj u kom se nalazi, podržavajući razvoj motoričkih veština na drugačiji način.

---------------------
Slika: "Above & Beyond tummy time podloga za bebe" by infantino.com


Ostavi komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja

VAŠA KORPA (0)

Nemate nijedan proizvod u Vašoj korpi.
Mogućnost besplatne dostave
Garantovan povrat novca
Sigurna kupovina