Pon - Pet : 08:30 – 16:00, Vikend neradan

Vodič za kupovinu hranilice za bebe

Vodič za kupovinu hranilice za bebe

Za koji uzrast su namenjene stolice za hranjenje beba?

Hranilica za bebe se može kupiti kada god želite, ali najverovatnije će Vam biti potrebna kada beba napuni otprilike 6 meseci, jer će tada beba početi da jede čvrstu hranu. Smatra se da je beba spremna za čvrstu hranu kada:

  • Može da kontroliše glavu i vrat,
  • Može da sedi samostalno,
  • Pokazuje interesovanje za hranu koju jedete i radoznalo je posmatra,
  • Može šire da otvara usta i guta hranu.

Važno je da se konsultujete sa Vašim pedijatrom pre uvođenja čvrste hrane u bebinu ishranu. Od Vašeg izabranog pedijatra dobićete smernice o tome koji je najbolji pristup za individualne potrebe Vaše bebe. Svaka beba je drugačija, tako da prelazak na čvrstu hranu treba da bude udoban i za Vas i za Vašu bebu.

Da li je bebi zaista potrebna hranilica?

Glavna namena stolice za hranjenje jeste da obezbedi pravilan položaj tela bebe tokom obroka. Hranilica nije nužno neophodna, ali je definitivno najlakše rešenje.

Stolica za hranjenje najpre pruža sigurno mesto za bebu da jede. One dolaze sa sigurnosnim pojasem ili kaišem koji sprečavaju dete da ispadne ili ustane iz hranilice. Bezbednost je jako važan faktor, posebno kada dete počne da jede čvrstu hranu, jer se smanje rizik od slučajnog gušenja.

Stolice za hranjenje čine vreme obroka zgodnim i za roditelje i za bebe. Bebe se izdižu na visinu stola, što ih ohrabruje da posmatraju i oponašaju manire koje vide za stolom. S druge strane, roditeljima je lakše da hrane bebe jer su na njihovoj visini. Bebe na ovaj način mogu da učestvuju u svim porodičnim obrocima, podstičući socijalnu interakciju.

Sedenje u stolici za hranjenje može pozitivno uticati i na fizički razvoj. Pravilno držanje deteta im može pomoći da nauče da sede samostalno, što je važno postignuće u detetovom razvoju.

Na kraju krajeva, hranilice su veoma praktične za održavanje i smanjuju potencijalni nered koji može nastati tokom ručavanja.

Vrste hranilica za bebe

Jednopoložajne hranilice za bebe

Jednopoložajne ili sklopive hranilice se lako mogu kompaktno odložiti kada nisu u upotrebi.

  • Prednosti: Najlakše se sklapaju i zauzimaju veoma malo mesta kada su sklopljena (otprilike kao daska za peglanje).
  • Mane: Nemogućnost prilagođavanja naslona za leđa, tacne i oslonca za noge.

Višepoložajne hranilice za bebe

Višepoložajne hranilice imaju prilagodive funkcije. Možete promeniti položaj nagiba naslona za leđa i oslonca za noge, podesiti visinu stolice i dubinu tacne.
  • Prednosti: Najbolje se prilagođavaju potrebama deteta.
  • Mane: Najkrupnija su sa ove liste, te se im je potrebno više mesta za odlaganje.

Konvertibilne hranilice - 2u1 hranilice, 3u1 hranilice, 4u1 hranilice, 5u1 hranilice, 6u1 hranilice

Konvertibilne hranilice su višenamenske, jer se mogu transformisati u različite opcije za sedenje, kao što je visoka stolica za hranjenje, buster hranilica, trpezarijska stolica ili niska stoličica sa stolom za mališane. Može se reći da ove hranilice rastu zajedno sa Vašim detetom, pružajući dugogodišnju vrednost.

  • Prednosti: Najduže mogu da se koriste zbog svoje svestranosti.
  • Mane: Često su niže od standardnih hranilica, te ne mogu dostići visinu trpezarijskog stola. One koje mogu dostići visinu stola (hranilice koje se mogu koristiti i kao trpezarijske stolice) su uglavnom krupne i potrebno im je više mesta za odlaganje.

Buster hranilice

Buster hranilice i stolice koje se kače – Buster stolica se pomoću kaiševa fiksiraju za trpezarijsku stolicu. Na ovaj način dete je izdignuto na odgovarajuću visinu i može da sedi za stolom na pravilan način. Stolice koje se kače se najčešće fiksiraju direktno na ivicu stola. Ovakve hranilice zauzimaju malo prostora i veoma se lako prenose, što ih čini idealnim za putovanja.

  • Prednosti: Najmanjih su dimenzija, te se najlakše prenose.
  • Mane: Sedište hranilice je uže i često nemaju oslonac za noge.
Jednopoložajna hranilica za bebe
Jednopoložajna hranilica za bebe
Chipolino Teddy
Višepoložajna hranilica za bebe
Višepoložajna hranilica za bebe
Chipolino Bambino
2u1 drvena hranilica za bebe
2u1 hranilica za bebe
Drvena hranilica
4u1 hranilica za bebe
4u1 hranilica za bebe
Infantino Grow With Me Raccoon
6u1 hranilica za bebe
6u1 hranilica za bebe
Joie Multiply
Buster hranilica za bebe
Buster hranilica za bebe
Chipolino Lollipop

Na šta treba da obratim pažnju prilikom odabira hranilice?

  1. Stepen razvoja bebe: Ako dete još uvek ne može da jede čvrstu hranu, potražite hranilice nalik višepoložajnim, koje imaju zavaljen položaj naslona za leđa. S druge strane, ako je dete počelo da jede čvrstu hranu, važno je da sedište hranilice bude uspravno.
  2. Bezbednost: Hranilica mora imati sigurnosni pojas ili mora biti napravljena na takav način da beba ne može iskliznuti iz sedišta hranilice.
  3. Stabilnost: Uverite se da je hranilica stabilna i da se ne može prevrnuti, čak i kada se beba u njoj meškolji. Najčešće će nožice hranilice imati čepiće protiv klizanja ili točkiće koji se mogu zaključati u mestu.
  4. Udobnost: Bebe bi u početku trebalo da sede na ravnoj čvrstoj površini koja će im pružiti podršku dok sede. Samim tim i sedište hranilice bi trebalo da bude čvrsto i izdržljivo. Naslon sedišta može biti obložen sunđerastom navlakom za veću udobnost.
  5. Prilagodljivost: Informišite se o karakteristikama kao što su visina, nagib naslona za leđa i oslonca za noge. Na ovaj način moćićete da prilagođavate hranilicu u skladu sa razvojnim potrebama.
  6. Način koršćenja: Odaberite hranilicu koja se lako namešta, koristi i prilagođava. Komplikovane hranilice mogu biti frustrirajuće.
  7. Upotreba, prenošenje i odlaganje: Uzmite u obzir mesto gde ćete najviše koristiti hranilicu. Odgovori na ova i slična pitanja daće Vam najbolje smernice kada je u pitanju vrsta hranilice koja će najbolje odgovarati Vašem stilu života.
    • Gde će stajati hranilica kada je u upotrebi? Koliko prostora imate na raspolaganju?
    • Gde ćete odlagati hranilicu kada nije u upotrebi?
    • Da li planirate da idete na putovanje?
  8. Održavanje: Proces ručavanja često ume da bude neuredan. Opredelite se za stolicu sa glatkom površinom sedišta koja se lako može očistiti. Na primer, PVC navlake se mogu brzo i lako očistiti vlažnom krpom. Poželjno bi bilo i da hranilica ima tacnu koja se skida, radi pranja u mašini za sudove.
  9. Materijal: Hranilice se proizvode od materijala bezbednih po zdravlje dece, što su najčešće izdržljiva plastika i drvo.
  10. Budžet: Odredite budžet u skladu sa svojim mogućnostima. Cene hranilica su zaista raznovrsne, te verujemo da ćete pronaći adekvatnu za Vaš dom.

Pravilan položaj sedenja u stolici za hranjenje

Pravilan položaj tela tokom obedovanja je veoma važan. On podstiče pravilno varenje, smanjuje gasove i nelagodnost i generalno čini proces prijatnijim i za dete i za roditelja. Nepravilno sedenje direktno utiče na bezbednost kod male dece, jer može izazvati gušenje. Savetujemo Vam da pročitate naš članak „Kako pravilno postaviti bebu za hranjenje“, koji će Vam dati smernice kako da bebu postavite u najbezbeniji položaj za ručavanje.

Najlakše i besplatne alternative

Svesni smo da svaka porodica ima određen budžet, ali i prostor kojim raspolaže. Verujemo da ćete postupiti najbolje u skladu sa svojim mogućnostima.

Beba sedi u krilu roditelja

  • Položaj bebe: Leđa bebe treba celom površinom da budu naslonjena uz Vaš telo.
  • Položaj roditelja: Jedna ruka roditelja u svakom trenutku treba da bude obavijena oko struka deteta. Na ovaj način roditelj pruža bebi neophodnu stabilnost u predelu trupa i struka.
  • Položaj stolice: Stolica na kojoj sedi roditelj treba da bude što je bliže moguće stolu. Bebu usmerite ka stolu, kao što biste i Vi sedeli tokom ručavanja. Visina stolice treba da bude takva da bebine podlaktice mogu udobno da odmaraju na stolu ispred. Ako je potrebno, sedite na jastuk kako biste se izdigli na odgovarajući nivo.

Beba sedi na podu

  • Sa podrškom (za bebe koje tek uče da sede): U početku će im biti potrebna podrška u vidu dodatnih jastuka ili podupirača, nalik jastuku za dojenje.
  • Bez podrške: Kada bebe dovoljno razviju mišiće, možete ih pustiti da samostalno sede bez dodatne podrške. Beba treba da bude dovoljno jaka da može da održava ravnotežu dok sedi. Nadzor odrasle osobe je obazevan.

Na kraju krajeva, na Vama je da odlučite da li će Vaše dete koristiti hranilicu ili ne. Ako se opredelite za jednu, potražite neku koja najbolje odgovara Vašem životnom stilu, prostoru i budžetu sa kojim raspolažete. Uverite se da vrsta hranilice koju ste odabrali ispunjava neophodne bezbednosne zahteve. Kada smeštate dete u stolicu, uverite da je dete ispravno obezbeđeno i da sedi u pravilnom položaju. Uvek držite dete pod nadzorom odrasle osobe, posebno u periodu kada dete uči samostalno da jede.

---------------------
Slika: "Hranilica Chipolino Visionglacier 2023" by chipolino.com


Ostavi komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja

VAŠA KORPA (0)

Nemate nijedan proizvod u Vašoj korpi.
Mogućnost besplatne dostave
Garantovan povrat novca
Sigurna kupovina