Pon - Pet : 08:30 – 16:00, Vikend neradan

Vrste auto sedišta, njihove prednosti i mane

Vrste auto sedišta, njihove prednosti i mane

Auto sedište je jedno od prvih stvari koje će Vam biti potrebno za bebu. Već od prvog dana, auto sedište će obezbediti bezbednu vožnju od porodilišta do kreveca, a potom i bezbednu vožnju pri posetama porodici, prijateljima, pedijatru... Štaviše, dete je u obavezi da se vozi smešteno u auto sedište sve dok ne navrši 12 godina ili dok ne dostigne visinu od 135cm.

Imajući u vidu da se potrebe dece menjanju kako deca rastu, postoje različite vrste dečijih auto sedišta koja odgovaraju potrebama dece različitih uzrasta. Kako biste pronašli odgovarajuće sedište za Vaše dete, potrebno je da znate uzrast, težinu i visinu deteta. Naša tabela daće Vam početne smernice koje možete uzeti u obzir, a u nastavku teksta proći ćemo kroz prednosti i mane svakog tipa sedišta, kada se koje sedište koristi, kao i na šta to treba da obratite pažnju kod svakog od tipova.

UZRAST
TEŽINA
VISINA
GRUPA (ECE R44/04)
GRUPA (ECE R129)
VRSTA
0-1 god.
0-13kg
do 87cm
0+
40-87cm
Sinteza
0-4 god.
0-18kg
do 105cm
0+/I
40-105cm
Konvertibilna
0-6 god.
0-25kg
do 125cm
0+/I/II
70-125cm
Konvertibilna
0-12 god.
0-36kg
do 135cm
0+/I/II/III
40-135/150cm
Konvertibilna
9 mes.-12 god.
9-36kg
76-135cm
I/II/III
76-135/150cm
U smeru kretanja
4-12 god.
15-36kg
100-135cm
II/III
100-135/150cm
Buster
6-12 god.
22-36kg
125-135cm
III
125-135/150cm
Buster

 

I Sinteza (Nosiljka, jaje, sic)

Pogodno za: Decu od rođenja do otprilike godinu dana
Kategorije: 0-13kg (ECE R44/04 standard, po težini), 40-87cm (ECE R129 standard, po visini)
Način montaže: U smeru suprotnom od smera kretanja

Prednosti:

  • Multipraktičnost: Osim za prevoz deteta u automobilu, sedište se može koristiti i kao nosiljka za bebu ili njihalica za uspavljivanje, zahvaljujući zaobljenoj bazi sedišta.
  • Ergonomski oblik: Sedište je jajastog oblika, kako bi beba sa svih strana bila ušuškana, držeći je u položaju koji održava pravilan razvoj deteta.
  • Laka za prenošenje: Zahvaljujući praktičnoj višepoložajnoj ručki za prenošenje, sedište lako možete preneti iz automobila do kuće. Isto tako, kada dete zaspi, možete ga lako preneti iz automobila do krevetića.
  • Kombinacija elemenata: Pojedini modeli sintezi se mogu kombinovati sa odgovarajućim ramovima kolica.

Mane:

  • Rok upotrebe: Brzo se prerastu.

Napomene:

  • Položaji naslona: Većina modela sintezi ima samo jedan položaj naslona za leđa, koji je ispitan i testiran kako bi odgovarao većini novorođenčadi. Ipak, ako dete ima problema sa disanjem ili zbog medicinskih razloga treba da bude u određenom položaju koji je drugačiji od standardnog, preporučujemo da pogledate sedišta koja imaju mogućnost prilagođavanja naslona za leđa.
  • Vazdušni jastuk: Ako sedište montirate na prednje (suvozačevo) sedište, obavezno isključite vazdušni jastuk (Airbag).

II Konvertibilna sedišta

Pogodno za: Decu od rođenja do otprilike 12 godina
Kategorije: 0-18kg (ECE R44/04 standard, po težini), 40-105cm (ECE R129 standard, po visini), 0-25kg (ECE R44/04 standard, po težini), 40-125cm (ECE R129 standard, po visini), 0-36kg (ECE R44/04 standard, po težini), 40-135/150cm (ECE R129 standard, po visini)
Način montaže: U smeru kretanja, u smeru suprotnom od smera kretanja

Prednosti:

  • Produžena upotreba: Konvertibilna sedišta imaju veći limit dozvoljene težine i visine u poređenju sa sedištima za novorođenčad, što znači da će deca moći da ih koriste duži niz godina.
  • Bezbednost: Konvertibilna sedišta su često bolje optimizovana za upotrebu u kontra smeru, dopuštajući deci da duže vremena provedu okrenuta u suprotnom smeru. Ovaj položaj se smatra najbezbednijim za vožnju, te je zato poželjno da deca budu smeštena u kontra smer što je duže moguće*.
  • Podesivost i prilagodivost: Konvertibilna sedišta pružaju mogućnost prilagođavanja sedišta u skladu sa potrebama deteta, kao što je podesiv nagib naslona za leđa ili visina naslona za glavu. Upravo zato se može reći da ovakva sedišta rastu zajedno sa Vašim detetom.
  • Isplativost: Sedišta se mogu koristiti dugi niz godina, već od prvog dana, te se može reći da su konvertibilna sedišta pametna i dugoročna investicija.

Mane:

  • Veličina: Većina sedišta ovog tipa su veoma krupna i teška, kako bi podržala potrebe i starije dece. Samim tim zauzimaju više prostora u automobilu, što može biti nezgodno ako imate više dece sličnog uzrasta.
  • Prenosivost: Iz istog razloga, konvertibilna sedišta nisu mnogo praktična za prenošenje, te ukoliko imate više od jednog automobila u porodici u kojima se dete često vozi, preporučujemo da nabavite auto sedište za svako vozilo ponaosob.

Napomene:

  • *Vožnja u suprotnom smeru: Iako je važno da deca budu smeštena u kontra smer što je duže moguće radi njihove bezbednosti, bitno je i da detetu bude udobno i prijatno tokom vožnje. Pratite smernice u priručniku svog auto sedišta do koje visine/težine je dozvoljena vožnja u kontra smeru.

III U smeru kretanja

Pogodno za:

  • Kod auto sedišta rađenih prema standardu ECE R44/04 (po težini): deca mogu preći da sede u smeru kretanja kada navrše minimalnu težinu od 9kg, do otprilike 12 godina.
  • Kod auto sedišta rađenih prema standardu ECE R129 (po visini): deca mogu preći da sede u smeru kretanja kada navrše minimum 15 meseci, do otprilike 12 godina.

Kategorije: 9-36kg (ECE R44/04 standard, po težini), 76-135/150cm (ECE R129 standard, po visini)
Način montaže: U smeru kretanja

Prednosti:

  • Poboljšana preglednost: Kada deca sede u smeru kretanja, mogu lakše videti svoje okruženje, uključujući put ispred sebe i dešavanja van vozila. Ovo može podstaći njihovu radoznalnost, čineći vožnju ugodnijom.
  • Interakcija: Deca imaju lakši pristup svom okruženju i drugim putnicima, što ih može podstaći da vode razgovore licem-u-lice, omogućavajući bolju komunikaciju i društvenu interakciju tokom vožnje.
  • Ublažuje mučninu: Pojedina deca imaju mučninu tokom putovanja, što se posebno dešava kada su smeštena u suprotnom smeru. Sedišta koja se postavljaju u smeru kretanja mogu ublažiti ovaj problem. Pružajući vizelne tačake na koje dete može da usmeri pažnju smanjuje se mogućnost od nelagode.
  • Benefiti u razvoju: Sedišta podstiču kognitivni i senzorni razvoj kod dece. Budući da deca mogu da posmatraju svoje okruženje, deca imaju dosta prilika za učenje, vizuelnu stimulaciju i razvoj jezika.

Mane:

  • Smanjena zaštita predela glave i vrata: U slučaju sudara ili naglog kočenja, sedišta koja se postavljaju u smer kretanja neće uvek pružiti jednak nivo zaštite detetovoj glavici, vratu i kičmi, kao što to rade sedišta u kontra smeru. Razlog je što sedišta na drugačiji način raspoređuju sile prilikom udara kada su postavljena u kontra smeru.
  • Izazovi pri promeni smera: Prelazak iz suprotnog smera u smer kretanja može predstavljati izazov za pojedinu decu, pogotovo ako su navikla da duži vremenski period provode u kontra smeru. Može im biti neugodno, jer nisu navikli na veliki broj stimulacija iz okruženja istovremeno, što može podstaći nelagodu ili, u pojedinim slučajevima, i mučninu.

Napomene:

  • Imajte u vidu da, iako su postavljena u smeru kretanja, deca do minimum 2 godine treba da budu smeštena u zavaljen položaj. Ako dete zaspi u sedećem položaju, može doći do „padanja“ glavice, bolova u vratu i krivljenju kičme. Ukoliko Vaše sedište ima samo sedeći položaj u smeru kretanja, preporučujemo da sačekate da dete navrši minimum 2 godine, pre nego što ga prebacite da sedi u smeru kretanja.

IV Buster

Pogodno za: Decu stariju od 4 do otprilike 12 godina
Kategorije: 15-36kg (ECE R44/04 standard, po težini), 100-135/150cm (ECE R129 standard, po visini), 22-36kg (ECE R44/04 standard, po težini), 125-135/150cm (ECE R129 standard, po visini)
Način montaže: U smeru kretanja

Prednosti:

  • Pravilna upotreba: Buster sedišta su namenjena da izdignu dete na odgovarajući visinu, kako bi ono moglo da koristi sigurnosni pojas vozila na pravilan način – pojas za krilo leži nisko preko gornjeg dela butina, a rameni pojas prelazi sredinu grudi i ramena.
  • Lako prenosiva: Buster sedišta su izuzetno laka, težine svega do 1-2kg, te se lako prenose i odlažu kada nisu u upotrebi.

Mane:

  • Ograničena zaštita: Buster sedišta se oslanjaju na zaštitu pomoću sigurnosnog pojasa vozila i nemaju sopstvene bezbednosne sisteme koji bi pružili zaštitu detetu prilikom udara. Samim tim glava i telo deteta su izloženiji povredama u slučaju udara.
  • Udobnost: Buster sedišta su često skromne izrade i nemaju dodatne jastučiće koji bi pružili udobnost detetu.

Poznavanje uzrasta, težine i visine deteta, odnosno odabir tipa sedišta koji bi najbolje odgovarao potrebama Vašeg deteta je samo prvi korak u kupovini pravog auto sedišta za Vaše dete. Predlažemo Vam da pogledate naš „Vodič za kupovinu auto sedišta“, gde detaljno prolazimo kroz sve stavke na koje treba posebno da obratite pažnju pre nego što donesete konačnu odluku. Ovaj proces Vam možda zvuči dugotrajno ili iscrpljujuće, ali uz naše savete sigurni smo da ćete doneti pravu odluku.

---------------------
Slika: "Auto sedište Chipolino Next Gen 40-150cm, aloe 2023" by chipolino.com


Ostavi komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja

VAŠA KORPA (0)

Nemate nijedan proizvod u Vašoj korpi.
Mogućnost besplatne dostave
Garantovan povrat novca
Sigurna kupovina