Pon - Pet : 08:30 – 16:00, Vikend neradan

Vodič za kupovinu kolica za bebe

Vodič za kupovinu kolica za bebe

Odabir kolica je jedna od najvažnijih kupovina koju ćete obaviti kao nov roditelj. Pravi izbor su kolica čije karakteristike odgovaraju potrebama deteta i Vašem životnom stilu. Ona moraju biti praktična, bezbedna, pouzdana i udobna, ali i pristupačna za Vaš budžet.

Koja kolica su pravi izbor za mene?

Ne postoje univerzalna kolica koja će u potpunosti odgovarati svima. Štaviše, velika je šansa da nećete pronaći kolica koja će idealno odgovarati svim Vašim potrebama. Za kupovinu su Vam potrebna kolica koja nisu previse široka ili glomazna, kako biste mogli nesmetano da se provučete između rafova. Ako se vozite gradskim prevozom, važno je da kolica budu lagana i da mogu lako da se sklope. Za šetnje parkom ili neravnomernim površinama poželećete kolica sa krupnijim točkovima, koji će učiniti vožnju glatkom i prijatnijom. Upravo zato prosečna porodica često ima dvoje kolica – jedna čvršća, izdržljivija za svakodnevne obaveze i jedna “letnja”, laganija, pogodna za putovanja ili dane kada ste često u pokretu.

Šta treba da uzmem u obzir prilikom kupovine kolica?

Kakvo je moje okruženje?

Da li živite u kući ili u stanu? Važno je da kolica za koja se opredelite budu praktična, kako Vam ne bi dodatno otežala svakodnevicu. Ako Vaša zgrada nema lift, predlažemo Vam da pogledate laganija kolica koja se lako sklapaju i prenose, kako bi Vam penjanje do stana sa detetom bilo lakše. Ako nemate uređen prilaz do ulaza, predlažemo da pogledate kolica sa krupnijim točkovima i suspenzijom (amortizerima) koji će umanjiti truckanje kolica po neravnomerom terenu.

Na koje aktivnosti najviše trošim vreme?

Prilikom kupovine treba da obratite pažnju i na to kako izgleda jedan Vaš prosečan dan. Obratite pažnju gde najviše provodite vremena i opredelite se za kolica koja će Vam olakšati svakodnevicu kada beba dođe na svet. Za česte odlaske u kupovinu namirnica i drugih potrepština predlažemo Vam kolica koja pružaju dosta mesta za odlaganje stvari, nalik prostranim šoping korpama ispod sedišta. Za česta putovanja predlažemo laganija kišobran ili kofer kolica, koja se lako sklapaju i još lakše odlažu. Ako dosta vremena provodite napolju uživajući u raznim sportskim aktivnostima kao što je trčanje, kolica za džoging mogu biti dobar izbor za Vas.

Po kojoj vrsti terena se najviše krećem?

Da li ćete najviše vremena provesti šetajući se gradskim trotoarima ili ćete krenuti na avanturu po parkovima i zemljanim stazama? Ako planirate da koristite kolica na prevashodno neravnomernim terenima, kao što su travnate i zemljane površine, šljunak, pesak ili kaldrma, potražite kolica koja imaju krupnije točkove i suspenziju (amortizere) na svim točkovima, kako bi vožnja bila nesmetana i glatka.

Gde ću odlagati kolica i koliko prostora imam na raspolaganju?

Da li ćete kolica držati u garaži, hodniku, na terasi? Da li kolica staju u gepek Vašeg automobila i koliko mesta zauzimaju? Pre kupovine obratite pažnju na veličinu i težinu kolica, kako rasklopljenih, tako i sklopljenih, jer će to dosta uticati na njihovu praktičnost, kompaktnost i odlaganje.

Da li planiram da imam još dece?

Važno je da pri kupovini uzmete u obzir i veličinu svoje porodice. Da li imate jedno ili više dece? Ako očekujete blizance ili trojke, izbor kolica za Vas je dosta sužen. Da li planirate da imate još dece? Ako planirate da imate dvoje ili više dece različitog uzrasta, najbolje bi bilo da se odlučite za konvertibilna kolica – solo kolica koja se kasnije mogu pretvoriti u kolica za dvoje dece. Ipak, na našem tržištu ovakvi modeli se dosta retko nalaze i imaju jače cene, koje se često ne uklapaju u budžete novih roditelja. U tom slučaju predlažemo Vam da pogledate kombinovane modele kolica. U pitanju su krupniji, izdržljiviji modeli proizvedeni od kvalitetnijih materijala, koji će Vas zasigurno pouzdano služiti duži niz godina.

Kada budete znali odgovor na ova pitanja, preporučujemo Vam da prelistate naš članak Tipovi kolica za bebe. U njemu detaljno prolazimo kroz različite vrste kolica za bebe, njihove prednosti i mane. Verujemo da će Vam naš članak dati dosta korisnih informacija, koje potom možete iskoristiti u pretrazi idealnih kolica za Vas i Vaše dete.


Na šta treba da obratim pažnju kada su u pitanju karakteristike kolica?

  • Točkovi: Rotirajući prednji točkovi su lakše upravljivi, ali dosta korisna funkcija je mogućnost fiksiranja točkova radi pravolinijskog kretanja (pogodno za vožnju po neravnomernom terenu). Krupniji točkovi uglavnom lakše prelaze preko ivičnjaka i stepenica, dok gumeni točkovi pružaju udobniju vožnju.
  • Veličina: Uverite se da su kolica odgovarajuće težine koju možete samostalno da ponesete, kao i da su dimenzije kolica odgovarajuće. Ako planirate putovanje, uverite se da kolica mogu komotno da stanu u gepek automobila. Pri kupovini blizanačkih kolica uverite se da širina kolica može da prođe kroz ulazna vrata/vrata od lifta.
  • Ručka za upravljanje: Proverite da li je visina ručke za upravljanje pogodna za oba roditelja, pogotovo ako ste visoki. Pojedini modeli imaju mogućnost prilagođavanja ručke po visini.
  • Bezbednosne funkcije: Kolica treba da imaju sigurnosni pojas u 5 tačaka, kojim ćete obezbediti dete. Uverite se da kočnice dobro rade. Proverite da li kolica imaju prednji štitnik. To nije slučaj kod svih modela, ali je preporučljivo da ga imaju, pogotovo kada vozite mlađu decu.
  • Korpa za stvari: Korpe se nalaze ispod sedišta kolica. Proverite koliko stvari zaista može da stane u korpu, tako što ćete smestiti svoju torbu ili ranac unutra. Imajte u vidu da ćete morati da nosite sa sobom dosta stvari kada izlazite, makar prvih nekoliko meseci, tako da Vam korpa može dosta olakšati nošenje.
  • Prilagodljivost: Da li sedište kolica ima više položaja naslona za leđa, uključujući i ležeći? Ako birate kolica za novorođenčad, ovo je veoma važnno, jer bebe moraju biti smeštene u ležećem položaju.
  • Tenda: Tenda treba da štiti dete od spoljašnjih nepogoda, tako da pogledajte karakteristike tende. Često imaju više položaja koje možete prilagođavati, prozorčić za ventilaciju i gledanje bebe, a ponekad su i proizvedene od materijala sa UV zaštitom.
  • Dodatna oprema: Proverite koja dodatna opema dolazi uz kolica. To mogu biti torba ili ranac za stvari, držač za flašice, mrežica za insekte, kabanica za kišu, zimska navlaka za noge, reflektivne trake ili svetla za bolju vidljvost noću...

 


Kako da testiram kolica pre kupovine?

  1. Pogledajte kakav je ram. Ram bi trebalo da bude čvrst i izdržljiv. Aluminijumski ramovi su uglavnom lakši za prenošenje.
  2. Pokušajte samostalno da sklopite i rasklopite kolica. Da li model ima sklapanje pomoću jedne ili dve ruke?
  3. Podignite i ponesite kolica dok su sklopljena kako biste se uverili da možete lako da ih prenesete po potrebi.
  4. Proverite kočnice i mehanizam za fiksiranje prednjih točkova (ako ga model kolica ima). Da li možete lako da zakočite? Da li Vam noge ili stopala udaraju u točkove dok hodate?
  5. Proverite upravljivost kolica tako što ćete dodati težinu. Na primer, stavite težu torbu u sedište kolica i pogledajte kako se kolica ponašaju kada ih provozate po prodavnici.
  6. Podesite nagib naslona za leđa i oslonca za noge, kako biste videli najoštriji i najopušteniji položaj sedišta.
  7. Pogledajte kolica prostora za odlaganje stvari imaju kolica, nalik korpi ili torbi.
  8. Ponesite sa sobom metar i izmerite kolica kada su sklopljena i rasklopljena, kako biste se uverili da mogu da prođu kroz Vaša ulazna vrata, vrata od lifta (ako ga imate), gepek automobila i slično.
  9. Kada idete u kupovinu kolica, bilo bi dobro da oba roditelja krenu, kako biste se uverili da sve karakteristike odgovaraju i mami i tati.
  10. Način održavanja: Da li se navlaka kolica skida? Da li se tenda skida? Na koji način treba da održavate točkove?
  11. Raspitajte se koje bezbednosne sertifikate imaju kolica. Republika Srbija je odobrila upotrebu kolica rađenih po evropskom standardu EN1888. Osim sertifikata, proverite da li kolica imaju garanciju.

Kupovina kolica preko interneta

Iako nemate mogućnost da kolica uživo pogledate i isprobate pre kupovine, kupovina kolica putem interneta ima dosta prednosti. Osim što Vam pružaju pogodnost da pretražujete različite modele iz topline svog doma, online prodavnice nude izuzetno širok izbor modela raznih domaćih i svetskih brendova. Lako možete uporediti cene i karakteristike, što je posebno korisno kako biste se uverili da zaista dobijate najbolje za svoj novac. Većinu karakteristika ćete pronaći i u samom opisu kolica na sajtu prodavnice, a uvek se možete i raspitati o stvarima koje Vas zanimaju direktno kod prodavca.

Na pojedinim platformama pronaćićete i utiske drugih roditelja, kao i videe koji prikazuju kako kolica funkcionišu, dobijajući pouzdane informacije iz prve ruke od ljudi koji su već testirali kolica sa svojim mališanima.

Na kraju krajeva, kupovina putem interneta nudi Vam i mogućnost isporuke na kućnu adresu. Kada preuzmete svoja kolica, uverite se da su u ispravnom stanju tako što ćete testirati svoja kolica, ponavljajući korake od 1 do 10 iz ovog članka. Kolica testirajte u svom domu kako se ne bi nigde istrošila ili oštetila, u slučaju da želite da ih vratite prodavcu ako ste iz bilo kog razloga nezadovoljni. Ako ste zadovoljni svojom kupovinom, preostaje Vam samo da smestite svog mališana u kolica i da krenete u nove zajedničke avanture!

---------------------
Slika: "Kolica Chipolino 3u1 Elite, black and gold 2023" by chipolino.com


Ostavi komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja

VAŠA KORPA (0)

Nemate nijedan proizvod u Vašoj korpi.
Mogućnost besplatne dostave
Garantovan povrat novca
Sigurna kupovina