Pon - Pet : 08:30 – 16:00, Vikend neradan

Vodič za kupovinu igračaka za decu

Vodič za kupovinu igračaka za decu

Igračke za decu su oduvek predstavljale jedan uzbudljiv deo detinjstva svih generacija. Igračke su godinama dosta uznapredovale i trenutna ponuda je gotovo neograničena. Lutke, plišane igračke, kocke, vozila, puzle… Pored toliko dostupnih opcija na tržištu, pravo pitanje je koju izabrati?

U ovom tekstu zajedno ćemo proći kroz različite stadijume rasta i razvoja deteta i promene koje možete da očekujete kod dece u određenom uzrastu. Objasnićemo na koji način ove promene utiču na interesovanja deteta i daćemo Vam predloge za igračke koje najbolje odgovaraju stepenu razvoja deteta, kako ih ne biste bespotrebno nagomilavali po kući.

0-2 MESECA

Tokom prva dva meseca bebi zaista nisu potrebne nikakve igračke za decu. Štaviše, većina beba otkrije sopstvene ruke tek sa otprilike dva meseca, što znači da većina beba ne bi ni znala šta da radi sa igračkama.

U ovoj fazi razvoja veoma je važno da uspostavite interakciju sa bebom. Bebe dosta vremena provode posmatrajući i slušajući ljude oko sebe, tako da je ovo prava prilika da se upoznate. Provodite vreme sa svojom bebom, pričajte joj, smešite se, grlite i mazite je. Beba će polako početi da se oseća sigurno u Vašem naručju, što je izuzetno važno za dalji emotivni razvoj bebe.

Aktivnosti koje će bebi biti zanimljive prva dva meseca:

  • Držati bebu u naručju i maziti je,
  • Pričati, čitati ili pevati bebi,
  • Smešiti se bebi,
  • Igra rukama “žmurke” ili “skrivalice”.

Nijedna igračka ne može da zameni vreme koje provedete sa svojom bebom i ljubav koju možete da pružite.

2-3 MESECA

U ovom periodu većina beba otkrije sopstvene ruke. Radnje kao što su hvatanje, držanje i drmanje postaju veoma zabavne za bebu. Ovo označava početak razvoja grubih motoričkih veština. Grube motoričke veštine se odnose na sposobnost tela da kontolisano pokreće velike grupe mišića, nalik rukama i nogama.

Ovo može biti dobro vreme da detetu predstavite igračke. Igračke za ovaj uzrast pomažu detetu da razume da njegov fizički pokret i imaju efekat na okruženje. Uzmimo za primer dete koje u ruci drži zvečku. Dete će polako shvatiti da ako napravi određeni pokret rukom, zvečka će zazvečati.

Najbolje igračke za decu za ovaj uzrast su lagane, mekane i nemaju sitne delovi koji se mogu odvojiti:

  • Meke gumene igračke,
  • Lagane zvečke,
  • Narukvice koje zveče,
  • Plastični ključevi.

U ovom periodu takođe možete nabaviti muzičku vrtešku za bebin krevetac. Vrteške na sebi imaju zakačene predmete različitih oblika i tekstura, što može biti zanimljivo za bebu.

3-6 MESECI

Period od 3 do 6 meseci je često period istraživanja. U potrazi za senzornim informacijama, beba u ovoj fazi istražuje svoja čula, tražeći objekte različitih oblika i tekstura, ukusa, mirisa, prizora i zvuka. Samim tim, igračke koje proizvode buku i igračke visokog kontrasta (crno-bele) će biti posebno interesantne. Bebe će u ovom periodu često udarati stvarima u pod, jednu o drugu ili o sopstveno telo, u potrazi za novim zanimljivim zvukovima. One će takođe često stavljati predmete u usta, tako da imajte ovo u vidu prilikom odabira bebine nove igračke.

Primetićete da dete samostalno pokušava da hvata predmete, pokazuje kažiprstom i prenosi predmete iz jedne ruke u drugu. Ovo su prvi znaci da dete polako savladava osnove finih motoričkih veština koje se uče i usavršavaju tokom celog života. Fina motorika je sposobnost da se prave precizni, sitni pokreti rukom uz zadržavanje dobre koordinacije.

Igračke za decu koje bude čula deteta:

  • Stvari koje mogu dohvatiti, držati, cuclati, tresti i praviti buku – zvečke, krupni prstenovi koji se slažu, meke lutke, loptice sa teksturom i slično,
  • Stvari koje mogu da slušaju – knjige sa dečijim pričama i pesmama, uspavanke,
  • Stvari koje mogu da posmatraju – slike lica koje beba može da posmatra, ogledalca bezbedna za bebe (ne mogu se polomiti).

Tokom igre se možete poslužiti i raznim predmetima koje već imate u kući, a koje će bebi biti zanimljive: drvene i plastične kašike, plastične posude za merenje, plastični levci, papir za pečenje i slično.

Podloge za igru i gimnastiku su još jedna odlična opcija za ovaj uzrast, jer sadrže igračke različitih tekstura, oblika, boja i zvukova koji drže bebinu pažnju. Takođe, podloge za igru podstiču bebu da provodi vreme na stomaku, koje je veoma važno za osnaživanje bebinog vrata, ramena i mišića ruku, kako bi beba mogla da sedi, puzi i blagovremeno samostalno korača.

OPREZ!

Ovo je period kada se bebe brzo razvijaju, istražujući svet oko sebe na razne načine velikom brzinom. To znači da treba da preduzmete dodatne mere kako se tokom igre ne bi povredili, uključujući:

  • Bez oštrih ćoškova i ivica,
  • Ništa što se lako može polomiti, pokidati ili raspasti,
  • Ništa proizvedeno od toksičnih materijala,
  • Ništa previse teško,
  • Uverite se da je igračka dovoljno velike veličine, odnosno da dete igračku ne može progutati.

6 MESECI-1 GODINA

Jedna od značajnijih promena koju možete da očekujete sa već otprilike 6 meseci jeste rast zuba, što može biti dosta neprijatno iskustvo za mališane. Glodalice (gumeni prstenovi za žvakanje) će najbolje pomoći deci u ovoj fazi, olakšavajući bolove u desnima koje uzrokuje rast zuba.

Razvoj dece je dosta individualna stvar, ali većina će do svoje prve godine naučiti da puzi, uzdiže se, stoji držeći se za nameštaj i hoda. Potražite igračke za decu koje podstiču dete da se uzdiže, kako biste ih usmerili i podstakli da naprave svoje prve korake.

U ovom periodu, bebe polako kreću da eksperimentišu sa rešavanjem problema. Na primer, beba baci igračku van svog domašaja. Roditelj pokupi igračku i vrati je detetu. Problem rešen! Potražite igračke za decu nalik igračkama za razvrstavanje oblika koje će podstaći dete da razvija ovu veštinu.

Potražite:

  • Stvari koje podstiču rešavanje problema - igračke za razvrstavanje oblika, igračke koje se slažu,
  • Stvari koje zahtevaju upotrebu većih mišiča (ruku i nogu) – igračke koje se vuku i/ili guraju, veće lopte.

1-2 GODINE

U drugoj godini života deca nastavljaju da istražuju svet oko sebe, s tim što su sada dosta mobilnija i pokretljivija. Bilo koji predmet koji podstiče eksperimentisanje ili fizičku igru nalik hodanju, penjanju, guranju ili vožnji će klincima biti zabavan. U ovom periodu deca uče o svom okruženju imitirajući ponašanje i radnje ljudi oko sebe.

2-3 GODINE

Stariji mališani vole da testiraju svoje fizičke veštine, kao što je skakanje, penjanje i bacanje. U ovom uzrastu deca takođe vežbaju koordinaciju oko-ruka i oko-noga, odnosno koordinaciju pokreta ispoljavajući svoje veštine kroz crtanje, bojenje, slaganje kocki i jednostavnih puzla i drugo.

  • Kocke – kocke za slaganje, sa slovima i brojevima, krupne puzle,
  • Bicikli bez pedala,
  • Kreativni stolovi i stolice – krupne voštane boje, bojanke, plastelin.
  • Lutke koje mogu okupati, nahraniti i oblačiti,
  • Igre imitacija sa figuricama (farma, zoo vrt, aerodrom i slično).

3-6 GODINA

Sa otprilike tri godine deca počinju da se aktivno igraju jedno sa drugim. Deca u vrtiću, a najviše predškolska deca su majstori izmišljanja. Korišćenjem kostima i aksesoara, deca se pretvaraju da su odrasli, kopirajući radnje i aktivnosti koje vide u svom okruženju. Često ćete ih videti da kuvaju ručak od zemlje i grančica, menjaju pelene lutkama igrajući se mame i tate ili isprobavaju odeću svojih roditelja, ne bi li se na trenutak osećali odraslo.

Dečija vozila na pedale, kao što su bicikli i tricikli biće posebno zanimljivi. Oni pozitivno utiču na razvoj koordinacije i ravnoteže deteta u pokretu. Tokom vožnje, dete uči da kontroliše način i brzinu kretanja, vežba koordinaciju oko-ruka i oko-noga pokretima kao što su skretanje levo i desno ili kočenje i sve to kroz igru i zabavu na otvorenom.

6+ GODINA

Vaše dete će dosad razviti lična interesovanja, kao što su sportske aktivnosti, crtanje, kompjuterske igrice i drugo. Potrudite se da podržite njihove hobije, onoliko koliko ste u mogućnosti. Najbolje bi bilo da dete upišete na sport. Postoji mnogo različitih vrsta sportova, timskih i individualnih. Košarka, fudbal, odbojka, borilačke veštine (prilagođenje njihovom uzrastu), gimnastika, ples – izbor je veliki i sigurni smo da će se svako dete pronaći u nečemu. Sport pomaže deci da razvijaju fizičke veštine kroz aktivan trening, dok istovremeno stvaraju nove prijatelje i podižu svoje samopouzdanje.

Dečije igračke: Opšta pravila

Nezavisno od uzrasta deteta, postoji nekoliko smernica koje uvek treba da imate u vidu:

  1. Jedna po jedna igračka
    Uvodite nove igračke jednu po jednu. Vaša beba se može fokusirati na samo jednu stvar, tako da previše igračaka istovremeno može preplaviti bebu.
  2. Raspon pažnje
    Da li bebi brzo dosadi igračka? To je u potpunosti normalno. Štaviše, do svoje prve godine raspon pažnje kod većine beba su minute. Upravo zato su često najbolje igračke za decu predmeti koje već imate u kući. Oni su izdržljivi, zabavni i na dohvat ruke, a u slučaju da dosade bebi moćićete da nastavite da ih koristite kako je i namenjeno, bez velikih dodatnih troškova.
  3. Svi su različiti
    Imajte u vidu da svaka beba ima različitu ličnost, raspored razvoja i raspon pažnje. Različite bebe imaju različite vidove zabave, a samim tim i igračaka. Umesto da terate dete da se igra sa igračkom za koju Vi smatrate da je najprikladnija za njih, dozvolite deci da vode put i igraju se sa igračkama koje im prijaju.
  4. Vreme provedeno gledajući u ekran
    Svi smo već sreli bebe koje gledaju u ekran čim postanu dovoljno stare da se foksiraju. Ipak, preporučuje se da deca mlađa od dve godine uopšte ne gledaju u ekran, već da se za njih nađu bolji vidovi zabave. Takođe se preporučuje ograničenje vremena provedenog gledajući u ekran i za stariju decu. Verujemo da je ekran najlakše rešenje koje zadržava bebinu pažnju, što može biti od značaja pogotovo prilikom obedovanja ili vremena za odmor. Ipak, pokušajte da se suzdržite i organizujete drugačije aktivnosti za svoje dete koje ne uključuju telefon, televizor, tablet, kompjuter, laptop i druge oblike tehnologije sa ekranom.

Igračke za decu nisu univerzalne za svako dete

Na kraju krajeva, imajte u vidu da svako dete napreduje po sopstvenom „rasporedu“ i to je sasvim u redu. Ne razvijaju se sva deca istom brzinom i na isti način. Ako ste zabrinuti za napredak svog deteta, važno je da svoje brige predstavite pedijatru. Ipak, imajte u vidu da možda dete jednostavno ne uživa u igri igračkama koje ste mu nametnuli.

Bebe uče kroz igru i istraživanje. Igra može biti povremeno nepredvidiva, ali ona je uvek jedinstvena i važna za razvoj dece. Time što ćete im dopustiti da se igraju igračkama koje njima najviše odgovaraju, ne samo da ćete podstaći njihov pravilan razvoj, već ćete podržati i bebina prva interesovanja.

---------------------
Slika: "Traktor na pedale rollyJunior John Deere sa prikolicom rollyFarm" by rollytoys.de


Ostavi komentar

Imajte u vidu da komentari moraju biti odobreni pre objavljivanja

VAŠA KORPA (0)

Nemate nijedan proizvod u Vašoj korpi.
Mogućnost besplatne dostave
Garantovan povrat novca
Sigurna kupovina